scripts

Перукар (перукар-модельєр), манікюрник

    
Людина обирає професію, а з нею – долю. Перукар – це професія особлива.  Ще в дитинстві кожна дівчина тренується робити зачіски для своєї улюбленої ляльки, згодом для мами, подруги чи сестри.

Загальна характеристика професій

Через потребу в догляді за волоссям і руками зародились професії, які зараз називають перукар і манікюрник. Протягом століть перукарське мистецтво безліч разів змінювало свій напрямок залежно від уподобань тих чи  інших часів та епох, стрімко розвивалось, постійно доповнювалось.
Проте найважливішим завданням майстрів – перукарів було створення оригінального образу, відображення у зачісці особливості сучасної на даний момент епохи,вираження унікальності і підкреслення особливості кожної людини. Що стосується манікюру, то спочатку таку послугу могли собі дозволити лише знатні і дуже заможні люди. Виконання манікюру довіряли виключно спеціально навченим, досвідченим у цій справі майстрам.
Манікюр (від латин, manus — рука та curare — доглядати; дослівно означає «догляд за руками») — одна з найдавніших косметичних послуг. В різні часи людство ставило різні вимоги щодо свого зовнішнього вигляду, і, відповідно, безліч разів змінювалась мода на зачіски і оформлення нігтів.
Зміст роботи манікюрника полягає у виконані гігієнічного чищення та обробки нігтів і рук, наданні нігтям бажаної форми, покритті їх лаком, гелем, нарощування нігтів, наклеюванні накладних нігтів, художньому розписі нігтів.
Серед послуг також пропонується, крім звичайного манікюру і європейський манікюр, при якому нігті оброблюються за допомогою спеціальних приладів. З′явилися можливості для творчості. Сучасний майстер підбирає необхідний для створення задуманого образу колір чи відтінок лаку, вручну створює малюнок на нігті: рослинний орнамент, узори різних стилів. Застосовується також техніка аплікації та інкрустації.
Професії перукаря і манікюрника особливі, адже вони належать до тих небагатьох, які досі не вдалося повністю автоматизувати. Цю роботу люди обов’язково повинні виконувати вручну. Навіть за умов сучасного технічного прогресу дуже важко уявити собі машину, яка могла б, без допомоги людини, виконати цю роботу. Тому можна зробити висновок, що  професії перукаря та манікюрника не втратять актуальності з часом і в майбутньому  матимуть попит на ринку праці. Думаємо, що кожна людина усвідомлює, наскільки важливу роль відіграють ці професії у нашому житті.

Умови роботи

Манікюрник, як і перукар  відноситься до категорії технічних виконавців.
Манікюрник  працює сидячи, з великим навантаженням на опорно-рухову систему і руки, у неї постійно напружені очі; можлива алергія на хімічні склади і лаки (ацетон). Майстри манікюру працюють в перукарнях, салонах краси, косметичних кабінетах.
Необхідними якостями для майстра манікюру є: емоційна стійкість, уміння знаходити спільну мову з людьми; охайність; концентрація уваги; колірна чутливість. Перешкоджають успішній професійній діяльності підвищена нервова збудливість, імпульсивність, неуважність і неохайність.

Перспективи

Учні з професії «перукар (перукар-модельєр), манікюрник» набувають фахових знань, умінь і навичок, готуються застосовувати їх у своїй подальшій професійній діяльності.
Під час проходження виробничої практики в перукарнях та салонах краси, учні вдосконалюють свою професійну майстерність, набувають нових знань та навичок. Крім того, під час практики роботодавці мають нагоду оцінити професійний рівень молодих фахівців і запропонувати роботу.
На платформі Blogger.