scripts

Проведено тематичний вечір «Їх не зломили тортури», присвячений 72-й річниці звільнення в’язнів з Кременецької тюрми

23 лютого 2015 року в актовій залі Кременецького професійно-технічного ліцею відбувся тематичний вечір «Їх не зломили тортури», присвячений 72-й річниці звільнення в’язнів з Кременецької тюрми.

Ми з вами зобов’язані знайомитися з подіями, що мали велике значення для нашої конкретної місцевості, знати правду про історичне минуле свого міста. До нинішнього дня в Кременецькому районі мало хто чув про таку подію, як штурм кременецької в’язниці. На початку вечора присутні хвилиною скорботи згадали світлу пам’ять борців за волю України всіх поколінь, воїнів української повстанської армії, Героїв НебесноїСотні та воїнів українського війська, що віддали свої життя у війні, що триває на Сході України в наші дні. 
Від  усіх присутніх було покладено квіти до пам’ятника жертв голодомору та тоталітарних репресій.

Про кременецьку тюрму, що була знаряддям терору проти місцевого населення в період нацистської окупації  розповів кандидат історичних наук, викладач кафедри суспільних дисциплін КОГПА ім.. Тараса Шевченка Олександр Соловей.
Про акцію 23 лютого 1943 року із звільнення в’язнів кременецької тюрми бойовими групами під командуванням «Крука» (Климишина) поділився роздумами кандидат історичних наук, викладач КОГПА ім.. Тараса Шевченка
Валентин Мазурок.
Багато кременчан в ті буремні роки брали участь у повстанському русі. Серед численних родин, чиї батьки чи сини чинили опір загарбникам одне з центральних місць займала родина Медведських. Про  цю родину в період німецької окупації та про формування повстанського табору в Антонівських лісах під командуванням «Хрона» (Медведського) розповів  заступник голови Кременецької
районної організації Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Василь Олійник.
Про початок підпільного повстанського руху на Кременеччині та діяльність повстанських загонів під проводом «Крука» та «Хрона» звучаларозповідь студента ; курсу Кременецького педагогічного коледжу КОГПА ім.. Тараса Шевченка Дмитра Клака. 

Свої музичні композиції глядачам подарували: солісти РБК Інна Алкозай, Володимир Дзюма, Ярослав Міщена  та солістка професійно-технічного ліцею  Діана  Свінковська .
По закінченню вечора усі присутні відвідали тематичну виставку у музеїній кімнаті професійно-технічного ліцею.

Немає коментарів

На платформі Blogger.