scripts

Тиждень української писемності та мови

День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «Ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».
За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.
Свято спрямоване на підтримку рідної мови, привернення уваги світового українства до проблем української мови, її  вивчення та розвитку, пропаганди і популяризації та водночас демонстрацію її краси й багатства, літературної довершеності. Це свято гуртує всіх нас на шляху відродження духовності, зміцнення державності, формування громадянського світогляду. Адже кожен народ відбувся лише тоді, коли усвідомив себе в рідному слові. Метою всіх проведених заходів було: 
  • донести до учнів красу і багатство української мови;
  • формувати  відчуття краси рідної мови;
  • розвивати мовленнєві здібності учнів; 
  • збагачувати словниковий запас;
  • виховувати любов до рідної мови та розуміння її краси і необхідності для нашого життя. 
Початок тижня ознаменували інформаційні п’ятихвилинки, проведені класними керівниками. 
Наша мова мелодійна, ніжна, багата. Її чарівність учні продемонстрували у висловлюваннях про мову, якими прикрасили коридор ліцею.
Свої знання з історії, культури нашої мови учні демонстрували під час конкурсу стіннівок. У середу була проведена година спілкування «Чуєш, брате мій…», приурочена 145- ій річниці від дня народження  Богдана Лепкого. 
Учні та викладачі навчального закладу взяли участь у Всеукраїнському диктанті національної єдності. До його написання долучилися викладачі, майстри та учні ліцею. Після завершення диктанту відбулося його жваве обговорення.
 
 
Цього ж дня членами літературного гуртка проведено свято «Наша мова – диво калинове», а також виховна година на тему: «Чому День української писемності та мови відзначається в День вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця». Під час проведення уроку української мови «Словом…можна полки за собою повести» (гр. № 28) у гості завітала й Муза творчості: з поданих слів учні складали прислів'я-речення, писали міні-твір «За що я люблю рідну мову», складали сенкан із ключовим словом «мова», розгадували кросворди. Звичайно, було сказано й про заохочування у вигляді гарних оцінок найактивнішим, найсумліннішим та переможцям, адже будь-який захід у ліцеї є частиною навчального процесу. Спільно з бібліотекою викладачі-словесники підготували виставку найбільш актуальної літератури про українську словесність «ЛюбітьУкраїну і мову її солов'їну». У ній, як завжди, можна було дізнатись про видатних учених-філологів (любителів слова), ознайомитися з кращими роботами учнів ліцею на мовну тематику, розглянути і, навіть, погортати найбільший і найновіший «Орфографічний словник української мови».Представивши українську мову як коштовний скарб, який є нашою гордістю, гідністю, совістю. В якому наша пісня, слава, наша душа.
Ти постаєш в ясній обнові,
Як пісня, линеш, рідне слово,
Ти наче диво калинове,
Кохана материнська мово!
Несеш барвінь, гарячу, яру
В небесну синь пташиним граєм
І, спивши там від сонця жару,
Зеленим дихаєш розмаєм.
Плекаймо в серці кожне гроно,
Прозоре диво калинове.
Хай квітне, пломешть червоно
В сім'ї великій, вольній, новій.
(Д. Білоус) 

Немає коментарів

На платформі Blogger.