scripts

22 січня 2019 Україна відзначає 100-й ювілей підписання "Акту Злуки"

Саме цього дня педагогічні працівники Кременецького професійного ліцею, взяли активну участь у святкуванні «Дня Соборності України»,, що відбулося у м. Києві на Софіївській площі, де відбувся урочистий захід за участі Президента України Петра Порошенка та перших осіб держави.


День Соборності України відзначається щорічно 22 січня. Свято приурочене до знаменної історичної дати 1919 року, коли було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).
День Соборності: історія свята
Документ про об'єднання УНР і ЗУНР був проголошений на масовому віче, яке проходило на Софійській площі Києва 22 січня 1919 року за участю представників республік - Лонгіна Цегельського (державний секретар внутрішніх справ уряду ЗУНР) та Володимира Винниченка (глава Директорії УНР).
У цей день дві держави на основі українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперій об'єднувалися в єдину соборну Українську державу - гаранта демократичних прав і свобод громадян.
ЗУНР отримала право повної автономії і назву Західної області Української Народної Республіки.
Однак фактичне державне об'єднання українських земель в ті роки не відбулося. У період приходу до влади більшовиків лідери республік, у першу чергу, відстоювали свої регіональні інтереси. Так, в 1920 році частина західних українських земель перейшла до Польщі за "Варшавським договоом", підписаним главою Директорії УНР Симоном Петлюрою.
Незважаючи на це, затвердження "Акта Злуки" УНР і ЗУНР прийнято вважати першим кроком до об'єднання українського народу, який показав силу волі і дух єдності, а також істотно вплинув на подальші національно-політичні процеси в країні.

Немає коментарів

На платформі Blogger.