scripts

Європейський день боротьби з торгівлею людьми



18 жовтня 2007 року Європейським парламентом започатковано Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Україна, оголосивши курс на євроінтеграцію, приєдналася до основних міжнародних нормативно-правових актів у сфері протидії торгівлі людьми та прийняла національне законодавство. Верховна Рада України 20 вересня 2011 року ухвалила Закон України «Про протидію торгівлі людьми», в якому визначено основні напрями реалізації державної політики, спрямованої на протидію торгівлі людьми.
Торгівля людьми є глобальним злочинним бізнесом, сучасною формою рабства, що грубо порушує права людини. Ця діяльність є найшвидше зростаючою кримінальною діяльністю у світі. За оцінками Міжнародного центру із запобігання злочинності ООН, щорічний грошовий обсяг за даний транснаціональний злочин становить 30 мільярдів доларів на рік, що робить його другим за величиною після торгівлі наркотиками.
Серед форм торгівлі людьми чітко виражені п’ять: трудова експлуатація, торгівля органами, сексуальна експлуатація, втягнення у злочинну діяльність та примусове жебрацтво. Україна була серед перших країн у Європі, яка у 1998 році встановила кримінальну відповідальність за торгівлю людьми. Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні. Стаття 149 Кримінального кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавлення волі на строк від 3 до 15 років.
За оціночними даними Представництва МОМ в Україні за час незалежності 230 тис. українців постраждали від торгівлі людьми. Українці потрапляють в тенета цього злочину не лише в Україні, але й у Росії, Польщі, інших країнах Європи, Туреччині, США, країнах Центральної Азії та Близького Сходу.
18 жовтня 2018 року по всій території України проходяться заходи з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, які спрямовані на підняття рівня обізнаності населення щодо проблеми торгівлі людьми, поширення важливої інформації про цю проблему та небезпеку, яку вона становить.
Як не потрапити в рабство якщо плануєш
виїжджати на роботу за кордон:
- Не віддавати свої документи
- Зробити копії своїх документів і зберігати окремо
- Перевіряти ліцензії на працевлаштування і не співпрацювати з приватними особами
- Не погоджуватись на неофіційне працевлаштування
- Не боятися перетелефонувати до компанії-роботодавця, аби пересвідчитися у тому, що фірма дійсно набирає працівників
- Почитати відгуки про компанію-роботодавця
- Підписувати договір, складений зрозумілою для шукача роботи мовою
- Мати номера українських дипломатичних установ за кордоном.
Національна “Гаряча лінія” з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів: 0 800 505 501, а також 527.
Будьте уважні! Бережіть себе і своїх близьких!
Подорожуйте безпечно! Працюйте успішно!


Немає коментарів

На платформі Blogger.