scripts

Штукатур, лицювальник-плиточник, маляр

  

Штукатур

Штукатур – перша будівельна професія, одна з основних і почесних професій на будівництві. Саме штукатур надає будівлі привабливого вигляду, підвищує міцність споруди. Сьогодні штукатур працює різними високотехно-логічними сумішами. Виконує звичайну, кольорову, декоративну штукатурку, архітектурні елементи, реставраційні роботи, які надають старим будинкам оригінальності  та виразності.

З історії професії

Серед оздоблювальних робіт штукатурні на будівництві займають чи не найважливіше місце. За даними археологічних досліджень ще 5 тисяч років тому в будівництві широко використовувалась гіпсова штукатурка, що в перекладі з італійської мови означає "оздоблення, опорядження".

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ:

У процесі роботи штукатур застосовує різні механізми та інструменти: розчиномішалки, штукатурні лопатки, півтерки, терки, рівні тощо.
Для успішної професійної діяльності штукатур повинен знати та вміти:
- виготовлення розчину з сухих готових матеріалів і сумішей;
- накладання розчину на поверхню, що підлягає штукатурці;
- вирівнювання поверхонь;
- опорядження колон, балок, фасадів,
Штукатур є тим будівельним фахівцем, від якості роботи якого залежить, як буде виглядати будинок після введення його в експлуатацію. Висококваліфікований штукатур за своїм рівнем майстерності наближається до художника. Результати роботи штукатура завжди на видноті, тому кажуть, що його робота є візитною карткою всіх будівельників, які споруджували будівлю.

Лицювальник - плиточник

Професія лицювальника - плиточника відноситься до комплексу професій оздоблювальних робіт, що виконуються з метою підвищення довговічності будинків( споруд ), надання їм естетичного вигляду. Лицювальник-плиточник - одна з найцікавіших будівельних професій, специфіка якої полягає в тому, що лицювальник має справу в основному з внутрішніми поверхнями будинків.

З історії професії

Ця професія має дуже довгу і цікаву історію. У стародавньому Єгипті збереглися справжні шедеври будівництва - піраміди, серед яких найкраще збереглася піраміда фараона Хеопса, що була збудована близько 2600 років до нашої ери. За літописом, піраміду увінчала висічена з червоного граніту верхів- ка, дотепер збереглися лише сліди облицювання приміщень  глазурованими плитками з орнаментальним візерунком, підлогу викладено алебастровими плитами.  Зразки праці плиточників древніх часів дійшли до наших днів.  Можна уявити, наскільки високою була майстерність давньоєгипетських плиточників, якщо їхня робота після трьох з половиною тисячоріч продовжує захоплювати своєю досконалістю. Архітектурні пам'ятники античної Греції і Рима, держав Сходу яскравіють чудовою обробкою, створеною ремісниками -плиточниками.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ:

У процесі роботи лицювальник-плиточник застосовує різні механізми та інструменти: мозаїчно шліфувальні машини, розчиномішалки, трамбівки, катки, скрабки, кельми, шпателі, рівні тощо.
Для успішної професійної діяльності лицювальник - плиточник повинен знати:
а) види та основні властивості матеріалів, які застосовуються;
б) склад розчинів, мастик, способи та технології їх приготування та застосування;
в) способи розбивки, провішування, промаячування горизонтальної,
вертикальної і криволінійної поверхонь;
г) норми і правила проведення та приймання оздоблювальних робіт.

Маляр

Навколишнє середовище тільки сірого, чорного або білого кольору впливає на людину гнітюче. Блакитне небо, зелена трава, різноколірні квіти в навколишній природі створюють приємні відчуття. Хороше самопочуття ми можемо підтримувати фарбами в школі, на робочому місці, в місті і в квартирі. Привнести фарби в життя людини, поєднуючи їх із застосуванням різних матеріалів і самих різних можливостей обробки — це і є професійний світ маляра.

Коротка історія професії.

Професія «маляра» має багатовікову історію. Люди здавна прикрашали своє житло, храми, палаци. Назва професії «маляр» походить від німецького слова «maler», що означає живописець. Нині на будь-якому будівництві: житлового будинку, промислової споруди чи приміщення громадського призначення неодмінно наступає відповідальний момент оздоблювальних робіт. Саме після них можна говорити, що новий об'єкт завершено.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ:

Маляр - одна з найпоширеніших професій в будівництві. Завдання маляра - надати будівлі красивого, привабливого вигляду, нанести шар фарби, що врятує будівлю від руйнування. Маляр займається фарбуванням, обклеюванням, художньою обробкою, ремонтом зовнішніх і внутрішніх поверхонь будівлі. В процесі роботи очищає поверхню від пилу, грязі, іржі, підбирає фарбу потрібного кольору і якості, наносить її тонким шаром на зовнішню поверхню. Маляр 5-6-го розряду виконує складнішу і різноманітнішу роботу: художню обробку стін та підлог, розпис, складання складних кольорів, декоративне лакування і золочення. Малярні обробки надають інтер’єру особливої привабливості, підкреслюють його призначення і атмосферу. За допомогою кольорової гами створюється індивідуальність приміщення. Саме маляр втілює в життя ідеї дизайнера інтер’єру.

Якості, що забезпечують успішність виконання професійної діяльності:

Здібності: високий рівень розвитку концентрації і стійкості уваги (здатність зосереджуватися на одному об'єкті при одночасному відверненні від інших і утримувати увагу тривалий час, не відволікаючись), хороші зір і окомір, розвинена увага до деталей, розвинене просторово-образне мислення, творчі здібності, високий рівень розвитку тонкої моторики і спритність (тонка моторна координація, точність рухів), здатність тривалий час займатися монотонною роботою (виконання рухів, що часто повторюються), здатність сприймати і розрізняти широкий спектр кольорів і відтінків;
Особисті якості, інтереси і схильності: акуратність, відчуття гармонії і смаку, креативність, уважність, терплячість, витриманість, організованість, чіткість, зібраність, оригінальність, винахідливість.
Області застосування професійних знань: будівництво; ремонти осель; реставраційні роботи.
Будівельні професії завжди були, є і будуть перспективними, конкурентно-спроможними на ринку праці. Обравши дану професію людина зможе знайти собі роботу в кооперативних та державних організаціях, на будівництві приватних будинків. Це постійний заробіток. Отримати професію опоряджувальника та стати справжнім майстром своєї справи може кожен.
Незважаючи на розвиток індустріального опорядження, опоряджувальні роботи займають значне і особливе місце в будівництві. Саме опоряджувальники надають усім будівлям і спорудам завершеного вигляду. Праця опоряджувальників у цьому відношенні схожа на роботу гравера, який перетворює безбарвний шматок алмазу на абсолютно новий коштовний камінь, що виблискує усіма гранями.
На платформі Blogger.