scripts

9 листопада - День української мови та писемності


Мова є основою духовного багатства народу та інтелектуального потенціалу; найвагоміше надбання кожної окремої людини і найбільша суспільна цінність.
Маємо безцінний дар: одну з наймилозвучніших і найкрасивіших мов світу. Всебічна підтримка державності мови, зростання її престижу, зміцнення та розвиток - почесна місія кожного громадянина України. Материнське Слово було і є для нас духовним джерелом життя і оберегом. Не з примусу, а лише за покликом власного сумління та гідності плекаймо у душі любов до рідної мови.
Народна мудрість стверджує: скільки знаєш мов, стільки разів ти людина. Без рідної мови жодна людина не здатна повноцінно почувати себе частиною власного народу, його історії та культури. «Мова – це душа народу, а народ без мови – не народ», – говорив Володимир Сосюра.
Кожного року, 9 листопада, в Україні відзначають День української писемності та мови. Святкують цей день і в нашому ліцеї.
8 листопада у ліцейні бібліотеці спільно з бібліотекарем Нізбрицькою Юлією Богданівною проведено конкурс читців виразного читання поезій про мову.



 










Переможці конкурсу Штука Ангеліна гр.. №25 та Харчук Ярослав гр.. №33
Викладачі та учні ліцею долучилися до написання диктанту Національної Єдності.

Буду я навчатись мови золотої…
У трави-веснянки, у гори крутої,
В потічка веселого, що постане річкою,
В пагінця зеленого, що зросте смерічкою.
Буду я навчатись мови-блискавиці
В клекоті гарячім кованої криці,
В корневищі пружному ниви колоскової
В леготі шовковому пісні колискової.
Щоб людському щастю
дбанок свій надбати;
Щоб раділа з мене
Україна-мати…
(Андрій Малишко)

Немає коментарів

На платформі Blogger.