scripts

Проблема кібербулінгу і його типи

 Картинки по запросу Проблема кібербулінгу і його типи
Кібербулінг — це новітня форма агресії, що відбиває жорстокі дії з метою дошкулити, нашкодити, принизити людину з використанням інформаційно-комунікаційних засобів: мобільних телефонів, електронної пошти, соціальних мереж тощо.
Цим поняттям позначається процес лютого завзятого нападу, який в українській мові передається дієсловами роз’ятрювати, задирати, прискіпуватися, провокувати, дошкуляти, тероризувати, цьку­вати тощо. Отже, кібербулінг — це напади з метою завдання психологічної шкоди, які здійснюються через електронну пошту, миттєві повідомлення в чатах, на веб-сайтах, в соціальних мережах; текстові повідомлення або зображення (фото, відео); до кібербулінгу відносять також терор за допомогою мобільного телефонного зв’язку. Він начебто і віртуальний (такий, що не має фізичного втілення), але, на жаль, шкода, якої він завдає, цілком реальна.
Наразі Інтернет є досить поширеним явищем у сучасному світі, його неможливо усунути, тут все наше життя, ми вчимося тут спілкуватися, пізнаємо нову інформацію та поповнюємо свій словниковий запас, тому покращувати Інтернет – етику нам просто необхідно. Але кібернасильству досить важко протистояти в світі інноваційних технологій.
Які ознаки того, що підліток став жертвою кіберцькування?
— Раптова зміна поведінкового й емоційного стану дитини після користування дитиною соціальних мереж. Це може бути агресивність, підозрілість і відверта замкнутість;
— деструктивні стосунки батьків з дитиною (особливо загострюються під час обговорення реального життя підлітка);
— істеричні прояви характеру (несподівані безпричинні сльози, крик);
— погіршення здоров’я через безсоння та занепокоєння дитини;
— невдалі спроби суїциду;
— дитина необмежено користується Інтернетом, надаючи перевагу віртуальному світу;
— різке погіршення навчального процесу в школі (дитина неохоче йде на навчання, суперечить вчителям і батькам).
Як захистити дитину від кіберцькування?
Часто батьки та й самі діти не розуміють, як можна захиститися від цієї форми цькування. Можемо запропонуювати  профілактичні дії, які є дуже ефективні та прості на практиці, що захистять від впливу кібербулінгу:
Перш за все, батьки мають контролювати дії підлітка в Інтернеті.Звичайно ж, в міру. Ні в якому разі не заходьте на сторінку своєї дитини без її дозволу, це тільки погіршить ваші стосунки. Підказка: час від часу проглядати історію браузера або ж регламентувати обмежений час використання Інтернет-ресурсів, пояснюючи це тим, що Ви піклуєтесь про безпеку дитини. Відкритість і чесність — ось секрет оптимальних стосунків у вихованні дітей.
Будьте обізнаними в сучасних технологіях і поясніть дитині основні правила спілкування в соціальних мережах. Адже віртуальний світ не знімає з нас обов’язків бути відповідальною людиною.
Спілкування і зацікавленість у житті дитини — одна з основних протистоянь кіберцькуванню.
Спостережливість — проведіть експеримент, тобто протягом тижня уважно спостерігайте за своєю дитиною та зафіксуйте різкі зміни в її поведінці та прояві емоцій (настрою), свої дані поєднайте з використанням Інтернет-ресурсів, які дитина використовує.
І, наостанок, найпростіший спосіб профілактики кібербулінгу— більше проводити часу з дитиною (на своєму прикладі показати як можна і треба спілкуватися в реальному та віртуальному життя).
Небезпека чекає нас в інтернеті навіть у звичайних, на наш погляд, життєвих ситуаціях. Прогрес - явище різнобічне, яке разом з користю і розвитком несе нові ризики та проблеми. Один із прикладів такої проблеми - кібербулінг. Це досить нове поняття для нашої країни, воно прийшло до нас із Заходу разом із чатами і соціальними мережами.
Отже кібербулінг є  небезпечним не тільки для оптимального розвитку цілісної особистості з розвитком всіх психічних компонентів, але й для життя підлітка. Під впливом кібернасильства трапляється великий відсоток самогубств. На жаль, в Україні ця сфера ще не вивчена, тому ми маємо самі подбати про життя і безпеку своєї дитини.

Немає коментарів

На платформі Blogger.