scripts

Вибір професії – важливий крок у житті кожної людини

На виконання листа Міністерства освіти і науки України від 22.11.2019 р. №5/612-19 «Щодо проведення семінарів-тренінгів профорієнтаційного спрямування», з метою  формування усвідомленого ставлення учнів до дослідження і вирішення проблеми самостійного вибору майбутньої професії, самооцінки індивідуальних можливостей і їхнього співвідношення з вимогами різного типу професійної діяльності на ринку праці, а також з метою популяризації робітничих професій серед учнів 8-11 класів ЗЗСО, працівниками Кременецького професійного ліцею 12 грудня 2019 року було проведено профорієнтаційні тренінги для учнів 9-х класів НВК «Кременецька ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 –ДНЗ».
 
В програмі тренінгів використовувалися вправи, ігри профорієнтаційного змісту, які дали можливість створити позитивне середовище, в якому учні  навчалися новим способам дій і поведінковим реакціям; експериментували з новими стратегіями у вирішенні проблем; усвідомлено ставилися до вибору майбутньої професійної діяльності.
В основу профорієнтаційних тренінгів було покладено формулу вибору професії «Хочу – Можу – Треба». Учні поступово проходили ряд вправ, набуваючи практичний досвід використання цієї формули при вирішенні проблеми професійного самовизначення.
В результаті проведених тренінгів в учнів активізувався інтерес до самостійного вибору майбутньої професії на основі індивідуальних властивостей, схильностей, здібностей та вимог до сучасного ринку праці; вони оволоділи простими інструментами, що допомагають свідомо і відповідально підійти до вибору професійної діяльності у житті.
Працівники ДНЗ «Кременецький професійний ліцей» і надалі планують продовжити практику проведення  такого роду тренінгів серед учнів інших навчальних закладів міста та району. Адже вибір професії – дуже важливий і відповідальний процес. Негативні наслідки неправильно обраної професії стосуються як самої людини, так і всього суспільства в цілому.


Немає коментарів

На платформі Blogger.