scripts

Бесіда на тему: «Голодомор 1932-1933років»

Напередодні вшанування пам’яті жертв голодомору 32-33 років вихователями ліцею Сідоровою Н.В., Мазурок Т.М., Барнай М.П., з учнями першого курсу була проведена бесіда на тему: «Голодомор 1932-1933років». Бесіду провели в музеї «Пам’яті жертв Сталінських репресій».

Метою бесіди було довести до свідомості дітей, що голод і геноцид – завжди там, де панують режими та імперії.

Голодомор здійснювався за допомогою тотального державного терору. Сьогодні ми згадуємо страшні сторінки історії нашого народу. В українських селах від голоду помирали і дорослі, і діти. Щодня помирало понад 25 тис. людей. Оцінки кількості загиблих від голоду та його наслідки в Україні у 1932-1933 роках різняться від 3.5 до 12 млн. осіб. Смерть лише однієї людини є величезною трагедією для її родичів і друзів, втратою для всього людства!

В очах учнів проглядався страх, коли вони розглядали стенд із зображенням дівчини, яка жадно прижимає до грудей декілька колосків у травні 33го. Учні тих часів тихо вмирали за партами. Вони волочили до школи ноги не для навчання. Раз на день їм давали смердюче вариво з висівок. Хліба не давали. Хліб був розкішшю.

Проти волелюбності українського народу боролись у різні способи. Сталін винайшов власний спосіб, один з найжорстокіших за всю історію людства. Він залізною рукою впроваджував терор і голодну смерть. Голодомор є одним із найбільших злочинів комуністичної влади. Голод охопив весь Центр, Південь, Північ і Схід України. Територія Західної України, як і Крим, не входили тоді до складу УРСР.

На запитання: «Кому потрібна пам'ять про цей Голодомор?» Відповідь звучить так: «Голодомор – це жорстока школа пам’яті, яка вчить людину вміння захищати себе, свою родину. Пам'ять упорядковує хаос часу. Лише упорядкувавши цей хаос, людина має змогу і право вільно жити у теперішньому часі й не боятися майбутнього».

Наші учні побачили фото –  «Жертви голодомору 33го р.», «Коні голодного лихоліття, вони помирають як люди», «Голодна дівчинка в пошуках їжі 1933р.» та інші.

Учні усвідомили, що голод був штучно створений тодішньою владою. Голодомор – це зумисне організований Радянською владою у 1932-1933роках штучний голод проти українського народу, який призвів до смерті мільйонів українців і є його геноцидом.

 

Немає коментарів

На платформі Blogger.